Aardgas gaat de deur uit

Er staan grote en nogal radicale veranderingen op stapel in ons land op het gebied van de energievoorziening. In de eerste plaats wordt de nationale aardgasbel leger en leger, mag er in Groningen minder gas worden gewonnen door het optreden van aardschokken en moet uiteindelijk gas als [fossiele] verwarmingsbron helemaal verdwijnen vanwege de Nederlandse committment aan het Klimaatverdrag van Parijs. Ook de gemeente Leiden is hard bezig met het voorbereiden van het uitfaseren van gas. Dit zal sneller dan u denkt gaan plaatsvinden; de schatting is in de komende 10 jaar.

Aardgas gebruiken we vrijwel allemaal, voornamelijk voor het verwarmen van onze woningen. Hier zit een groot probleem: we verbruiken in onze prachtige wijk met haar grote aantal vooroorlogse woningen veel te veel gas. Uitfaseren van gas heeft hierom nogal wat consequenties. Wat gaan we doen? Elektrisch verwarmen en koken? Een van de scenario’s waar de gemeente serieus op studeert is uitbreiding van het stadsverwarmingsnet. Een andere mogelijkheid is om woningen individueel of per blok te gaan verwarmen met een warmtepomp: een apparaat dat warmte aan de omgeving onttrekt en afgeeft aan de centrale verwarming. En er kan nog veel meer: elektrisch aangedreven luchtverwarming, houtpelletkachels, infraroodverwarming, noemt u maar op.

Ongeacht welk scenario we gaan meemaken is het zeer verstandig om de woningisolatie op te voeren zodat de woning een beter energielabel krijgt. Dit heeft twee enorme voordelen: 1. de energiebehoefte daalt sterk, en 2. het wooncomfort gaat sterk omhoog. De gemeente Leiden geeft assistentie via de campagne Leiden Gaat Goed. U kunt bijvoorbeeld een gratis energiescan aanvragen zodat u weet voor welke uitdaging u staat.

Vanaf 2020 moeten alle nieuwe woningen en kantoren energieneutraal zijn. Dit betekent dat ze op jaarbasis evenveel energie verbruiken als ze zelf opwekken. Kunnen de vooroorlogse woningen in onze wijk óók energieneutraal worden?  Dit kan, maar hiervoor zijn investeringen nodig: dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, driedubbel isolatieglas, lage-temperatuurverwarming via een warmtepomp of een andere warmtebron, zonnepanelen en/of een zonneboiler. In een energieneutrale woning is de energierekening zeer laag (alleen vastrecht voor elektriciteit; de gasmeter is vedwenen!). Met die lage energierekening verdient de eigenaar van de woning zijn investering terug. Het sterk verbeterde wooncomfort krijft hij er gratis bij, en hij helpt mee met het voorkomen van CO2 uitstoot. Helpt u mee onze wijk energieneutraal te maken?

Misschien bent u nieuwsgierig hoe het staat met het energielabel van uw woning. Wat het energielabel inhoudt vindt u op www.energievergelijk.nl

26 januari 2017, Floris Wouterlood

Tegevoegd op 15 februari 2019: Per 1-1-2020 wordt het systeem van energielabels ingrijpend veranderd. In de plaats van de EPC (Energie Prestatie Coefficient) komen drie BENG getallen (Bijna Energie Neutraal).

Dit bericht is geplaatst in Rapportages. Bookmark de permalink.