Katwijkse klederdrachten op bezoek

Op 4 oktober 2018 gaf een delegatie van de Klederdrachtengroep van het genootschap Oud Katwijk in ‘ons’ lokaal van Sporting Trigon voor een groot publiek een show. Een selectie werd getoond van kleding die Katwijkse vissers, hun echtgenotes, en overige Katwijkers ‘op de wal’, droegen in de periode vanaf 1850 tot 1985. In dat laatste jaar overleed de laatste Katwijkse die haar hele leven in klederdracht had rondgelopen. Zwart, de kleur van rouw, voerde tijdesn de show de boventoon. Dit was speciaal gedaan naar aanleiding van het plotselinge overlijden van Annetje Bulk, degene die dit evenement voor het Ouderencontact had georganiseerd en die er zo naar had uitgezien. Rouw duurde in Katwijk heel lang, soms liep men wel 6 jaar in rouwkleuren. De delegatie showde dus sobere zwarte werkkleding voor de heren; dikke gebreide kabeltruien, met zwarte mutsen en petten; driedubbele rokken voor de vrouwen, prachtige linnen, met kant versierde hoofdkapjes en zilveren oorijzers die soms aan beide kanten waren voorzien van een kunstig, uit filigrain goud vervaardigde ‘hoorn des overvloeds’. Kapjes werden op zondag vastgezet met gouden spelden voorzien van parelkoppen. Een granaatrode halsketting maakte de zondagse ‘outfit’ compleet.

Het leven van Katwijkse vissersgezinnen was hard en soms moeizaam. Vissers waren vaak weken op zee. Vissen op haring bij de Shetlandeilanden was gevaarlijk. Stormen en schipbreuk lagen op de loer. De schepen waren platbodems, ‘bommen’ die na een trip met behulp van paarden het strand op werden gesleurd. Na de aanleg rond 1910 van vissershavens in Scheveningen en IJmuiden was het snel gedaan met de ‘bommen’.

Men was niet rijk, en als er werd verdiend, schafte men gouden horloges en sieraden aan, als belegging en als verzekering tegen moeilijker tijden. Frivool is de Katwijkse klederdracht nooit geweest, kleurig wel. Het diep-religieuze karakter van het visserdorp weerspiegelde zich in de klederdracht.

De uitleg was geweldig, de presentatie grandioos. Zelfs Katwijkse nachtkledij kwam aan de orde, compleet met een nachtspiegel. In de achtergrond waren Katwijkse vrouwen bezig met het vervaardigen van kant en met het boeten van netten. De dorpsomroeper kondigde het begin en het eind van de show aan met zijn koperen klankbord.
Alles in de show was daardoor piekfijn in orde. We vonden het een sprankelend optreden. Hulde!

De klederdrachtgroep verzamelt authentieke kledingstukken, hoofddeksels, sieraden, schoenen en gebruiksartikelen

De Katwijkse klederdrachtgroep is te bereiken via klederdrachtkatwijk@live.nl

websites

Genootschap Oud-Katwijk
Informatie over Katwijkse klederdracht op Digibron

Dit bericht is geplaatst in Rapportages met de tags . Bookmark de permalink.