e-lezing door Rinny Kooi: ‘Oranjebomen in Leiden’

e-lezing door Rinny Kooi: ‘Oranjebomen in Leiden’

Op 29 april 2021 verzorgde Rinny Kooy via ons videovergaderkanaal een presentatie met de titel ‘Oranjebomen in Leiden – over hun wel en wee‘. De diverse lindes en eiken die in de recente geschiedenis op diverse plekken in Leiden zijn geplant ter gelegenheid van mijlpalen in het Oranjehuis kwamen aan de orde. Speciale aandacht kreeg de ‘Beatrixlinde‘, een boom die in 1938 is geplant in het Plantsoen, tijdens de Hongerwinter ontkwam aan de bijlen en zagen van inwoners van Leiden die wanhopig op zoek waren naar kachelhout, en die daarna opgroeide tot een prachtige maar overigens naamloze volwassen lindeboom. Rinny ontdekte dat er een Leidse Beatrix-geboorteboom bestaat, en waar hij precies staat. De gemeente plaatste er vervolgens een keurig bordje bij dat afgelopen Koningsdag door Rinny werd onthuld. We hebben in het Plantsoen dus de bekende Wilhelminalinde en daarnaast een herontdekte Beatrixlinde!

Bovenste foto: Floris Wouterlood, middelste en onderste foto Rinny Kooi

Reacties zijn gesloten.